streda 6. februára 2019

Ako máme materiál thonet pripevniť do rámu?

Materiál thonet má širokú oblasť využitia. Nemusí sa nutne využiť na sedaciu časť stoličky a operadla, ale existuje veľa ďalších spôsobov využitia:

Ako výplň dverí sa môže montovať na nábytok, alebo vložením do rámu môže byť vhodný na ukrytie elektromerov alebo radiátorov, pretože nebráni v prúdení vzduchu.
Kvôli prevedeniu môže cez dierkovaný thonet volne prúdiť vzduch, a napriek tomu kryť do takej miery, aby nebol viditeľný napríklad radiátor. Vetraciu schopnosť je možné využiť aj u skriní v predsieni, alebo u skrinky na topánky.

K nasadeniu na rám stačí sponkovačka. Pomocou tejto sponkovačky sa dá namontovať tento materiál aj doma. Materiál thonet vplyvom vody zmäkne a mierne sa predĺži. Stane sa teda ľahšie spracovateľným. Preto sa oplatí pred nasadením materiál na 2-3 hodiny namočiť do studenej vody. Potom (predtým než uschne) sa pomocou sponkovačky pripevní k drevenému rámu (husté sponkovanie na vnútornej strane rámu). Nesmieme thonet moc napnúť, pretože po uschnutí materiál získa späť pôvodné rozmery a môže sa roztrhnúť v miestach pripevnenia. 

Ďalej je treba dbať aj na to, aby sila sponkovačky nebola nastavená na veľké hodnoty, pretože môže rozrezať thonet. Toto je dobré predtým vyskúšať, pretože keď sponkovačka rozreže materiál a nedá sa nastaviť sila sponkovačky, je potrebné nasadiť nad thonet gumu alebo lepiacu pásku v hrúbke 0,2-0,5mm. Takto sa naisto nepretrhne materiál thonet.

Ak nechceme použiť sponkovačku, môžeme do vnútorného rámu vyfrézovať drážku, do ktorého materiál thonet pripevníme pomocou lepidla a pedigu.  

Materiál thonet sa vyrába z vonkajšej kôry ratanu a preto je ťažké farbiť, moriť, pretože sa farba nevsiakne do materiálu rovnomerne. Preto sa vyplatí namiešať farbu do laku Shell alebo Beizen.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára